26 Σεπτεμβρίου 2013

Θα ολοκληρωθεί η συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων στη Γερμανία;

Έτσι όπως μας κατάντησαν, μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα μας έχει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, παρά των ελληνικών.
Σε όλη την Ευρώπη - και όχι μόνο - παρακολουθούν με ενδιαφέρον και (γιατί όχι;) με αγωνία τις διεργασίες που γίνονται για να σχηματιστεί κυβέρνηση σ'αυτή τη χώρα.
Ο Γ.Δελαστίκ με δυο αξιοπρόσεκτα άρθρα στο ΕΘΝΟΣ χθες και προχθές παρουσιάζει αναλυτικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναδρομή που κάνει σε προηγούμενες περιπτώσεις συνεργασίας των δυο μεγάλων γερμανικών κομμάτων.
Παρακάτω αναδημοσιεύω και τα δυο αυτά άρθρα, ώστε η εικόνα που προκύπτει να είναι κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη.



Η Γερμανία οδεύει πάλι προς «μεγάλο συνασπισμό»

Αν κάποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία για το πόσο ελεγχόμενοι είναι από το σύστημα οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, αρκεί να κοιτάξει την κατανομή εδρών στο Κοινοβούλιο της ηγεμονικής χώρας της Ευρώπης που προέκυψε από τις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές και θα καταλάβει αμέσως τα πάντα. Οι δεξιοί χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ πήραν τελικά 311 έδρες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πήραν περισσότερες - 192 οι Σοσιαλδημοκράτες, 64 οι Αριστεροί και 63 οι Πράσινοι, άρα συνολικά 319 έδρες!

Με δεδομένο ότι αυτή τη φορά το σύνολο των εδρών της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας διαμορφώθηκε τελικά στις 630, ένας κεντροαριστερός συνασπισμός από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης όχι απλώς ξεπερνά τις έδρες της Δεξιάς, αλλά έχει και... κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αφού ξεπερνά το κατώφλι των 316 εδρών που δίνει την αυτοδυναμία! Με άλλα λόγια, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αναδειχθεί καγκελάριος, διώχνοντας δημοκρατικότατα τη Μέρκελ από την εξουσία. Αυτό θα γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στη Γερμανία όμως ούτε καν συζητούν, έστω υπαινικτικά, το ενδεχόμενο οι Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν κυβέρνηση στην οποία να συμμετέχει και το κόμμα της Αριστεράς! Μιλάμε δε ότι η Αριστερά στη Γερμανία είναι ένα κόμμα τόσο δεξιό στις θέσεις του συγκριτικά με τα κόμματα της ελληνικής, της γαλλικής ή άλλης ευρωπαϊκής Αριστεράς, ώστε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ να φαντάζει ως... αριστερίστικη οργάνωση μπροστά στην Αριστερά της Γερμανίας!


Κι όμως, ο Στάινμπρουκ και όλοι οι Σοσιαλδημοκράτες προτιμούν να παραδώσουν την καγκελαρία στη Μέρκελ και να μπουν στην κυβέρνηση της Δεξιάς ως... «τσόντα», παρά να πάρουν οι ίδιοι την καγκελαρία με τη στήριξη της Αριστεράς! Πρόκειται για τυφλά όργανα του γερμανικού κατεστημένου, πράγμα που δίνει το δικαίωμα στη Μέρκελ να κάνει ό,τι θέλει, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι πάλι καγκελάριος. Η γερμανική επιχειρηματική ελίτ θέλει οπωσδήποτε τη συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών και έτσι θα γίνει τελικά, έστω και αν αυτή τη στιγμή η γερμανική Δεξιά έχει θέσει σε κυκλοφορία σενάρια ακόμη και σχηματισμού κυβέρνησης των Χριστιανοδημοκρατών σε συνεργασία με τους... Πράσινους (!) προκειμένου να πιέσει τους Σοσιαλδημοκράτες να παραδοθούν άνευ όρων, πράγμα καθόλου δύσκολο, άλλωστε.

Το ζητούμενο όμως για το γερμανικό κατεστημένο δεν είναι να σχηματιστεί απλώς μια κάποια κυβέρνηση σταθερή στο Βερολίνο. Οι γερμανικές ελίτ γνωρίζουν ότι με την ηγεμονική πολιτική που ακολουθούν, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης στρέφονται εναντίον τους. Θέλουν λοιπόν μια πανίσχυρη πολιτική συσπείρωση, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» Δεξιάς και Σοσιαλδημοκρατών θα έχει το... 80% (!) των εδρών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (503 από τις 630) και αποτελεί την καλύτερη πολιτική συσπείρωση που μπορεί να επιτευχθεί στη Γερμανία. Άλλωστε στη Γερμανία, όταν μιλούν για «μεγάλο συνασπισμό», εννοούν πάντα κυβέρνηση με δεξιό καγκελάριο και τους Σοσιαλδημοκράτες ως «τσόντα» των Χριστιανοδημοκρατών. Δύο φορές όλες κι όλες έχει υπάρξει «μεγάλος συνασπισμός» στην πράξη. Η πρώτη ήταν το 1966 υπό τον δεξιό καγκελάριο Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ και διήρκεσε έως τις εκλογές του 1969. Η δεύτερη ήταν από το 2005 ως το 2009 υπό την Ανγκελα Μέρκελ. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις πάντως ο συσχετισμός δυνάμεων δεν ήταν τόσο συντριπτικά αρνητικός για τους Σοσιαλδημοκράτες όσο σήμερα με την CDU να έχει πάρει 41,5% και το SPD να βρίσκεται 16 εκατοστιαίες μονάδες πίσω της με 25,7%. Το 1966 η διαφορά τους ήταν οκτώ μονάδες (CDU 47,6% και SPD 39,3%) και το 2005 μόνο μία μονάδα (CDU 35,2% και SPD 34,2%).

Είναι βέβαιο ότι με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων οι Χριστιανοδημοκράτες θα εξευτελίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν βαρύτατο τίμημα για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση της Μέρκελ, αφού η δεξιά καγκελάριος θα επιβάλλει την πολιτική της σε όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν. Το γεγονός πάντως ότι προτιμούν να υποστούν αυτόν τον διασυρμό αντί να... κυβερνήσουν οι ίδιοι και να εφαρμόσουν τη δική τους πολιτική, αποκαλύπτει περίτρανα το ποιόν της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Θρίαμβος Μέρκελ λόγω ανακατατάξεων στην Κεντροδεξιά

Είναι αναμφισβήτητο ότι η Μέρκελ είναι κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Προηγουμένως αναλύσαμε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ θα μπορούσε άνετα να γίνει καγκελάριος αν σχημάτιζε κυβέρνηση με την Αριστερά και τους Πράσινους, αφού τα τρία κεντροαριστερά κόμματα έχουν 319 από τις 630 έδρες του γερμανικού Κοινοβουλίου και δεξιοί Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχουν μόνο 311, άρα η αντιπολίτευση έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ούτε που συζητάει καν όμως κάτι τέτοιο η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία αυτήν τη φορά, σε πλήρη αντίθεση με το παρελθόν.

Οταν είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυση της Δυτικής Γερμανίας ο Βίλι Μπραντ έγινε ο πρώτος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος το 1969, το SPD στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς είχε πάρει το 42,7% των ψήφων, ενώ η δεξιά CDU είχε πάρει το 46,1%. Σαφώς περισσότερες ψήφους, αλλά καγκελάριος έγινε ο υποψήφιος του δεύτερου κόμματος. Μάλιστα ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμιτ, διάδοχος του Μπραντ, και τις δύο φορές που αναδείχθηκε καγκελάριος οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν βγει δεύτερο κόμμα!

Το 1976 υστερούσαν έξι (!) ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες (42,6% το SPD έναντι 48,6% της CDU) και το 1980 απλώς μείωσαν την υστέρηση (42,9% το SPD και 44,5% η CDU). Πέρα όμως από τις συγκρίσεις με το παρελθόν, υπάρχει μία ακόμη πτυχή της πραγματικότητας που διαμόρφωσαν οι βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας την περασμένη Κυριακή.

Η Μέρκελ δεν θριάμβευσε επειδή επεκτάθηκε η εκλογική επιρροή της γερμανικής Κεντροδεξιάς. Θριάμβευσε εξαιτίας ανακατατάξεων στους κόλπους της Κεντροδεξιάς και συγκεκριμένα επειδή «καταβρόχθισε» εκλογικά τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP, τους κεντροδεξιούς συμμάχους της δεξιάς CDU. Για να γίνει αυτό σαφέστερο. Την περασμένη Κυριακή πήρε 41,5% η CDU και 4,8% το FDP, άθροισμα 46,3% των ψήφων. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2009, η CDU είχε πάρει 33,8% και το FDP 14,6%, άρα συνολικά είχαν πάρει... 48,4%, ποσοστό δηλαδή μεγαλύτερο από όσο πήραν αυτήν τη φορά! Δεν το γράφουμε αυτό για να μειώσουμε τη νίκη της Μέρκελ, αλλά για να δείξουμε ότι θριάμβευσε διαλύοντας τους συμμάχους της, οι οποίοι δεν μπήκαν καν στη Βουλή. Γι' αυτό και τώρα η Μέρκελ δεν πιάνει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία των 316 εδρών (έχει μόνο 311), ενώ το 2009 ο συνασπισμός της Κεντροδεξιάς είχε άνετη αυτοδυναμία με 332 από τις 622 έδρες της προηγούμενης Βουλής, πολύ πάνω από τις 312 που απαιτούσε η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Στις εκλογές αυτές δεν μειώθηκε μόνο η Κεντροδεξιά παρά την εκρηκτική άνοδο της CDU.

Μειώθηκε και η Κεντροαριστερά παρά την άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών. Από το 45,6% που είχε πάρει το 2009 (23% το SPD και 11,9% η Αριστερά και 10,7% οι Πράσινοι) έπεσε στο 42,7% την περασμένη Κυριακή (25,7% το SPD και 8,6% η Αριστερά συν 8,4% οι Πράσινοι). Η διαφορά συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν εντελώς ασήμαντη για να επηρεάσει αυτές τις μετακινήσεις - μόλις 300.000 άτομα στα 44 εκατομμύρια (70,8% το 2009 και 71,5% την Κυριακή). Το συμπέρασμα είναι ότι η πόλωση οδήγησε σε μια ανάκαμψη του δικομματισμού στη Γερμανία: από το απόλυτο ναδίρ του 56,8% που είχαν πάρει αθροιστικά η CDU και το SPD το 2009 ανέβηκαν τώρα στο 67,2%. Αυτό βέβαια δεν συνιστά και καμιά παρηγοριά για τους Σοσιαλδημοκράτες, αφού η υστέρησή τους από τους Χριστιανοδημοκράτες έχει προσλάβει αβυσσαλέες διαστάσεις που υπήρχαν μόνο στη διάρκεια της δεκαετίας του... 1950, πριν από εξήντα χρόνια!

Από εκεί και πέρα, είναι βέβαιο ότι αυτό που θα γίνει είναι ό,τι θελήσει η Μέρκελ, είτε συγκροτήσει «Μεγάλο Συνασπισμό» με το SPD, όπως εκτιμούμε ότι θα γίνει, είτε φτιάξει κυβέρνηση με τους Πράσινους. Σε ό,τι μας αφορά άμεσα, ευνόητο είναι πως η ενδεχόμενη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών σε κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ είναι άκρως απίθανο να έχει επιπτώσεις θετικές στη γερμανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Ένα κόμμα σαν το SPD που έχει κοινοβουλευτικό συσχετισμό που του επιτρέπει να πάρει την καγκελαρία και αυτό την παραδίνει οικειοθελώς στη Δεξιά, ποιος το λαμβάνει σοβαρά υπόψη σε οποιαδήποτε θέση εκφράζει - πόσω μάλλον σε θέμα διεθνούς πολιτικής όπως η γερμανική κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί ανθελληνικά; Κανένας, είναι η αυθόρμητη απάντηση.
GreekBloggers.com