10 Μαρτίου 2015

Πικετί: Tι πρέπει να γίνει για να σωθεί η ευρωζώνη


Άλλος ένας οικονομολόγος επισημαίνει τα λάθη που περιέχονται στον τρόπο που έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον γνωστό μας Τομά Πικετί (έχουμε αναφερθεί σε αυτόν και σε άλλα posts στο παρελθόν), ο οποίος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει στους γερμανούς τα συνεχόμενα λάθη τους, ενώ παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να κοινοτικοποιηθούν με τη δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής χρέους.
Μπορούν να καταλάβουν όμως οι γερμανοί τι τους λέει ο διάσημος οικονομολόγος, όταν συνήθισαν τα τελευταία χρόνια να χορεύουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο ρυθμό που τους δίνουν εκείνοι;
Μερικά από τα βασικά σημεία της συνέντευξής του αυτής μπορούμε να διαβάσουμε στη συνέχεια.

 

Πικετί: Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν πάθει αμνησία


 “Οι Γερμανοί δεν θα έπρεπε να φοβούνται τη δημοκρατία. Αν έχουμε ένα κοινό νόμισμα, κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα πληρώνουμε επίσης χρήματα μαζί. Χρειαζόμαστε μία δημοσιονομική ένωση και μία εναρμόνιση των προϋπολογισμών. Χρειαζόμαστε ένα κοινό ταμείο αποπληρωμής χρέους για την Ευρωζώνη, σαν αυτό που πρότεινε το γερμανικό συμβούλιο των σοφών, για παράδειγμα. Κάθε χώρα θα παρέμενε υπεύθυνη για την αποπληρωμή του μεριδίου της στο συνολικό χρέος. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί δεν θα χρειαζόταν να πληρώσουν τα παλιά δάνεια των Ιταλών, και αντιστρόφως. Όμως θα υπάρχει ένα κοινό επιτόκιο για τα ευρωομόλογα, που θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του χρέους”, εξηγεί ο Πικετί.

Ο Γάλλος οικονομολόγος προτείνει επίσης τη σύσταση ενός ευρωκοινοβουλίου το οποίο θα αποτελείται από μέλη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, στο οποίο θα εκπροσωπούνται τα κράτη-μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους. “Αυτοί οι πολιτικοί τότε θα ψήφιζαν δημοκρατικά για το πόσο υψηλό θα μπορούσε να είναι το έλλειμμα στην Ευρωζώνη”, αναφέρει, διαφωνώντας με τους “αυτόματους” κανόνες της Ευρωζώνης για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Σύμφωνα με τον Πικετί, το γεγονός ότι 19 χώρες μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, όμως έχουν διαφορετικά φορολογικά συστήματα και δημοσιονομικές πολιτικές, σημαίνει ότι η Ευρωζώνη είναι ένα “τέρας”, όπως σημειώνει. “Πριν το κοινό νόμισμα, οι χώρες μπορούσαν απλά να υποτιμήσουν το νόμισμά τους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ως μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτήν την καθιερωμένη και αποτελεσματική κίνηση”, επισημαίνει.

Ο Πικετί υπενθυμίζει με νόημα πως "... δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον υποστηρίζω ως κόμμα, αλλά ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, που ήταν αμφότερες βαριά χρεωμένες το 1945, αποπλήρωσαν ποτέ στο ακέραιο αυτά τα χρέη. Κι όμως, ακριβώς αυτές οι δύο χώρες λένε τώρα στους νοτιοευρωπαίους ότι πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη τους μέχρι το τελευταίο ευρώ. Είναι ιστορική αμνησία! Αλλά με βαριές συνέπειες”.

Καταλήγοντας, ο Γάλλος οικονομολόγος υποστηρίζει πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “θεραπεία σοκ” για τους Ευρωπαίους ηγέτες. “Ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που έκαναν δε δουλεύει, και ότι πρέπει να δουν μία διαφορετική προσέγγιση. Αλλά ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι Podemos της Ισπανίας δεν είναι ούτε κατ' ελάχιστον τόσο επικίνδυνοι όσο η άκρα δεξιά. Το Εθνικό Μέτωπο εδώ στη Γαλλία είναι πιο δημοφιλές από ποτέ αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό και είναι τόσο επικίνδυνο για τα παραδοσιακά κόμματα να συνεχίσουν να ενισχύουν τους εθνικιστές. Το να επιπλήττεις συνεχώς τους τεμπέληδες Έλληνες ή Πορτογάλους είναι ανεύθυνο”, εξηγεί.


Πηγή: news.gr
GreekBloggers.com