Είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό το παρακάτω άρθρο της Νάντιας Βαλαβάνη, στο οποίο εξηγείται πώς αφαιρείται ένα ακόμα μέσον που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από μια κυβέρνηση αποφασισμένη να ξεφύγει από την κατ'εξακολούθηση εφαρμοζόμενη μνημονιακή υφεσιακή πολιτική: τα δημόσια έσοδα.
Η Ν.Βαλαβάνη ήταν από τα ελάχιστα στελέχη της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως επιτυχημένα, αφού κατόρθωσε, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού, να φέρει χρήμα στα δημόσια ταμεία, γεγονός που είχε εξοργήσει τους δανειστές. Και σίγουρα, αυτός ήταν ο λόγος που το σύστημα της επιτέθηκε σφοδρά για να την δυσφημίσει εμπλέκοντας μάλιστα στο βρώμικο παιχνίδι του και την μητέρα της. Από το παρακάτω κείμενο διαφαίνεται επίσης η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, γεγονός που είχε ωθήσει τον τότε ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκη να εκπονήσει σχέδιο με σκοπό να aνακτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω αρμοδιοτήτων. Και φυσικά, το Σύστημα επιτέθηκε και εναντίον του με σφοδρότητα καταφέρνοντας να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση, καθώς και να τον δυσφημίσει στα μάτια των - όσων - απληροφόρητων πολιτών.
Σε αυτή την επιθυμία πληροφόρησης ανταποκρίνεται η αναδημοσίευση το άρθρου αυτού που περιγράφει τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι "δανειστές" για να αποκτήσουν την πλήρη διαχείριση των δημοσίων εσόδων του ελληνικού κράτους.
H απαγωγή των δημοσίων εσόδων
Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ρυθμίζεται η πλήρης ανεξαρτοποίηση της ΓΓΔΕ (Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων) από το Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση μέσω μετατροπής της σε «ανεξάρτητη διοικητική αρχή», ονόματι Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Όπως «διευκρινίζεται» στην Αιτιολογική Έκθεση, για τη σύσταση της νέας «Αρχής» ακολουθείται «εν μέρει η τυπολογία των ρυθμίσεων των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και εν μέρει η τυπολογία νεότερων νομοθετικών κειμένων, με τα οποία έχουν συσταθεί ανεξάρτητες, μη συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές». Πολύ χαρακτηριστικά, στη συνοδεύουσα «Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων», η απάντηση στο τυποποιημένο ερώτημα «Αναφέρατε το πλαίσιο διατάξεων του Συντάγματος στο οποίο ενδεχομένως εντάσσεται η προτεινόμενη ρύθμιση», είναι κενή.
2012: Η ΓΓΔΕ αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια
Η αλήθεια είναι ότι η κρατική κυριαρχία ξεκινάει από τον έλεγχο των δημοσίων εσόδων: Χωρίς αυτόν, είναι αδύνατη η άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής. Γι’ αυτό και οι δανειστές δεν αρκέστηκαν στον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω των μνημονιακών «προγραμμάτων», που τίναξαν στον αέρα τη ζωή των ανθρώπων και τη χώρα. Ήδη από το 2012 δρομολόγησαν τη σταδιακή «αποξένωση» του ελληνικού κράτους από τον μηχανισμό συλλογής των δημοσίων εσόδων δημιουργώντας τη ΓΓΔΕ, ένα υβρίδιο «δημόσιου-ιδιωτικού», σύμφωνα με τις προχωρημένες απόψεις του πρώτου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Η ΓΓΔΕ απέκτησε οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, ενώ ο/η Γενικός Γραμματέας της συγκέντρωσε νομοθετικά σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες για τα έσοδα του Υπουργού Οικονομικών, πλην της άμεσης νομοθέτησης.