26 Φεβρουαρίου 2014

Έκλεισε (προσωρινά;) ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια bitcoin

Πριν από δυο βδομάδες περίπου, είχαμε αναφερθεί στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το Mt Gox, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια bitcoin. Χθες, εντελώς ξαφνικά, εξαφανίστηκε από το internet, αναγράφοντας στη λευκή  σελίδα του site μόνο το παρακάτω μήνυμα:
"Dear MtGox Customers,
In light of recent news reports and the potential repercussions on MtGox's operations and the market, a decision was taken to close all transactions for the time being in order to protect the site and our users. We will be closely monitoring the situation and will react accordingly.
Best regards,
MtGox Team"


Όπως είναι φυσικό, η ισοτιμία του bitcoin με το δολλάριο γνώρισε μεγάλη πτώση (αρχικά πάνω από 20%).
Για να καθησυχάσουν τους πελάτες τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των κεφαλαίων τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι έξι μεγάλων ανταλλακτηρίων bitcoin και επιχειρήσεων δεσμεύτηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.


Βέβαια η αξιοπιστία του ψηφιακού νομίσματος δέχτηκε μεγάλο πλήγμα, από το οποίο δεν είναι σίγουρο αν θα συνέλθει, εφόσον ένα τέτοιο είδος νομίσματος μόνο στην αξιοπιστία του μπορεί να βασιστεί, δεδομένου ότι οι συναλλαγές σε αυτό είχαν καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα (ελπίζοντας σε μελλοντική άνοδο της τιμής του) χωρίς να βασίζονται σε κάποιου είδους φυσική εξασφάλιση.

Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες των αμερικανικών αρχών - μετά τη διαπίστωσή τους για το ενδιαφέρον προς το bitcoin - ήταν να το ελέγξουν και όχι να το πολεμήσουν.

Θα συνεχίσω, πάντως, να παρακολουθώ το θέμα του bitcoin, επειδή εξακολουθώ να πιστεύω ότι ένα ψηφιακό νόμισμα μπορεί να είναι η απάντηση στη δικτατορία των τραπεζών. Όμως κατά τα φαινόμενα δεν ήλθε ακόμα η ώρα του!
Περισσότερα για το κλείσιμο του Mt Gox και τη σημασία του μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times εδώ

GreekBloggers.com