13 Φεβρουαρίου 2014

Ανησυχία για τις συναλλαγές με bitcoin

Με το bitcoin έχω ασχοληθεί κι άλλες φορές σε αυτό το blog, επειδή πιστεύω ότι δίνει μια πρώτη ιδέα για ένα μελλοντικό κόσμο, στον οποίο η νομισματική κυκλοφορία δεν θα εξαρτάται απόλυτα από το τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια η κυκλοφορία του bitcoin, με τον - λίγο πολύ - ερασιτεχνικό τρόπο που είναι δομημένη δεν δείχνει έτοιμη ακόμα να αντικαταστήσει την καθιερωμένη νομισματική που ισχύει από αιώνες, που όμως οδηγεί σε οικονομικές κρίσεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ίσως το ψηφιακό νόμισμα να είναι μια λύση. Θέλει δουλειά όμως ακόμα...
Και κυρίως προσοχή στις συναλλαγές με το bitcoin.


Αφορμή για αυτά που γράφω πήρα από τη χθεσινή είδηση ότι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin, το BitStamp τέθηκε εκτός λειτουργίας, καθώς δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, δημιουργώντας ανησυχία για το τι πραγματικά συμβαίνει με το ψηφιακό νόμισμα. Πρόκειται για το δεύτερο ανταλλακτήριο που καταρρέει μέσα σε λίγες ημέρες καθώς είχε προηγηθεί το Ιαπωνικό Mt.Gox το οποίο αντιμετώπισε πρόβλημα στην ταυτοποίηση ορισμένων συναλλαγών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεχωρίσει τις πλαστές από τις πραγματικές συναλλαγές.

Τα δύο ανταλλακτήρια που τέθηκαν εκτός λειτουργίας πραγματοποιούσαν το 52% των διεθνών συναλλαγών στο ψηφιακό νόμισμα.
Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ψηφιακών/εικονικών νομισμάτων όπως το Bitcoin και κυρίως για τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων.

Η ΤτΕ παραπέμπει και σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών με τίτλο «Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τα εικονικά νομίσματα».
Στην εν λόγω ανακοίνωση παρατίθενται ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα εικονικά νομίσματα, τα οποία, όπως σημειώνεται, εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Τονίζεται ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κανονιστικά μέτρα προστασίας για την κάλυψη των ζημιών των καταναλωτών σε περίπτωση που μια πλατφόρμα, η οποία ανταλλάσσει ή κατέχει τα εικονικά νομίσματά τους, καταρρεύσει ή παύσει να λειτουργεί.

Την εν λόγω ανακοίνωση της Ε.Α.Τ. μπορείτε να τη διαβάσετε σε μορφή pdf εδώ
GreekBloggers.com