Πριν λίγες εβδομάδες, τρεις σημαντικές αποκαλύψεις για τις πρακτικές αλλά και τις προθέσεις των κυβερνήσεών μας σε επίπεδο λογοκρισίας, σε Ευρώπη και Αμερική, ήρθαν να μας υπενθυμίσουν πως τίποτα δεν είναι όπως νομίζουμε ή όπως θα θέλαμε να είναι. Η σύλληψη-σοκ του Πάβελ Ντούροφ, CEO της πλατφόρμας Telegram, που εκτός από τη ρωσική υπηκοότητα έχει και γαλλική, στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ, στην περιφέρεια τού Παρισιού, και η απαγγελία 12 κατηγοριών εις βάρος του, για εγκλήματα που σχετίζονται με εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, διακίνηση ναρκωτικών και δόλιες συναλλαγές, πυροδότησαν τη συζήτηση σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο.
Ο Ντούροφ είχε δηλώσει ανοιχτά στο παρελθόν, σε συνέντευξή του, ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών διαφόρων χωρών. Είναι για τον λόγο αυτό που η διοίκηση του telegram είχε καταρτίσει εδώ και καιρό ένα συγκεκριμένο μυστικό σχέδιο λειτουργίας. Το σχέδιο είχε εγκριθεί από τον δισεκατομμυριούχο και τον αναπληρωτή του, Ντμίτρι Μπούτκιν, και λέγεται πως τέθηκε σε ισχύ το επόμενο πρωί της σύλληψής του, ώστε η ομάδα ανάπτυξης της πλατφόρμας να συνεχίσει να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για να διατηρηθεί η καλή λειτουργία της εταιρείας και να επιτυγχάνονται οι στόχοι της.
Επί της ουσίας, ο Ντούροφ έγινε στόχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ύστερα από πιέσεις των αμερικανικών και ισραηλινών Αρχών, επειδή, κατά μια εκδοχή, το Telegram δεν έχει επιτρέψει την πρόσβαση στα κλειδιά κρυπτογράφησης και στα στοιχεία των χρηστών στους τεχνικούς των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για άλλους σκοπούς, όπως είναι ο επηρεασμός της κοινής γνώμης, η αποσταθεροποίηση, οι υποκλοπές, ο γεωεντοπισμός σημαντικών στόχων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, η λήψη περιεχομένου από τα τηλέφωνα κ.λπ.
Σύμφωνα με την εκδοχή της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», χάκερ φέρονται να έκλεψαν τεράστιες ποσότητες ευαίσθητων δεδομένων από το Ισραήλ, τα οποία δημοσιεύουν μέσω του Telegram, κι αυτό έπρεπε να σταματήσει. Άλλοι πάντως υποστηρίζουν πως η προσγείωση του αεροπλάνου του Γαλλορώσου δισεκατομμυριούχου στο Παρίσι ίσως να ήταν και προσχεδιασμένη, ώστε να δικαιολογηθεί η πρόσβαση στα κλειδιά κρυπτογράφησης του Telegram μελλοντικά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νέους «ρυθμιστικούς» κανόνες για το ψηφιακό τοπίο της Ευρώπης.
Η ΕΕ, πίσω από τον δημοκρατικό της μανδύα, υπό την απειλή τσουχτερών προστίμων, ακόμη και φίμωσης των μέσων, όπως έγινε με τα ρωσικά δίκτυα RT και Sputnik, επιθυμεί οι διαδικτυακές πλατφόρμες να ενεργούν απαγορευτικά κατά περιεχομένου και αναρτήσεων που δεν συμβαδίζουν με τις πολιτικές της.
Βασικός στόχος της είναι, σύμφωνα με πηγές κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να τις καταστήσει νομικά υπεύθυνες για το περιεχόμενο που φιλοξενούν. Παρασκηνιακά γίνονται ήδη ενέργειες ώστε να τις ωθήσει να εγκαταστήσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και εποπτείας. Μια αυταρχική πρακτική που, αν τελικά πάρει σάρκα και οστά, θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ήδη διαταραγμένη, λεπτή ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο και της καταπολέμησης των παραβιάσεων που απειλούν πραγματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα ή τη δημοκρατία.
Η Γαλλία, υπό τον ρόλο τού «δούρειου ίππου», θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ιστορία του Ντούροφ, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή τα σκοτεινά ευρωπαϊκά σχέδια για αυστηρές κυρώσεις κι ελέγχους όχι μόνο κατά του Telegram, αλλά και κατά οποιασδήποτε άλλης ενοχλητικής πλατφόρμας, ενώ δεν θα αποκλείονται από τις κυρώσεις ή τις διώξεις και οι χρήστες, μελλοντικά.
Η πρώτη επίσημη απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας του λόγου, στις ΗΠΑ, φαίνεται πως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ομολόγησε, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής των αντιπροσώπων, ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στην οποία αποκάλυψε πως ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πίεζαν επανειλημμένα την ομάδα του ΜΕΤΑ, για να λογοκρίνουν ή να αφαιρούν τα περιεχόμενα των χρηστών με αναφορές στην Covid-19, συμπεριλαμβανομένων του χιούμορ και της σάτιρας. Εν ολίγοις, η πλατφόρμα του Ζούκερμπεργκ παραβίασε την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, για την ελευθερία της έκφρασης.
Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, που σίγουρα αγγίζει τις ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές, καθώς αυτή η στρατηγική για τον περιορισμό των αναρτήσεων που εξέφραζαν κριτική, διαφορετικές απόψεις ή ερωτήματα σχετικά με την πανδημία εφαρμόστηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτή η ομολογία του επί κεφαλής της ΜΕΤΑ δικαιώνει σήμερα όλους όσοι καταγγέλλουν πως η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης από τις ευρωπαϊκές Αρχές δεν είναι τίποτα άλλο από ξεκάθαρη λογοκρισία. Τέλος, οι αποκαλύψεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ένα τεράστιο χτύπημα που δέχτηκε το βαθύ κράτος των ΗΠΑ.
Από άρθρο της Μαρίας Δεναξά