23 Νοεμβρίου 2015

Θέλει να μείνει στην εξουσία πάση θυσία (του Στ.Λυγερού)

Και να που φτάσαμε στο σημείο να παρακολουθούμε τις προσπάθειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κρατηθούν στην εξουσία, ώστε να εφαρμόσουν το 3ο μνημόνιο, το δικό τους μνημόνιο, που είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο για να αποτελέσει την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας. Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποτελέσει την τελευταία ελπίδα των απελπισμένων ανέργων, συνταξιούχων και φτωχοποιημένων εργαζομένων για να σταματήσει το κυνήγι που είχε εξαπολυθεί εναντίον τους με εντολή των δανειστών.
Μεγάλο τμήμα των πολιτών που τον ψήφισε τον Ιανουάριο, τον ξαναψήφισε το Σεπτέμβριο ελπίζοντας σε μια προσπάθειά του να μετριαστούν οι επιθέσεις εναντίον τους. Αλλά αντί γι'αυτό παρακολουθούν εξουθενωμένοι της προσπάθειες της "αριστερής" κυβέρνησης, όχι να υπερασπιστεί τα δίκαια των αδυνάτων, αλλά να αγκιστρώνεται στην εξουσία προκειμένου να εφαρμόσει τις επιταγές των δανειστών, όπως, δηλαδή, έκαναν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Στο παρακάτω άρθρο του κ.Σταύρου Λυγερού περιγράφονται γλαφυρά οι ανησυχίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μήπως χάσουν την εξουσία ή έστω μήπως υποχρεωθούν να τη μοιραστούν με άλλους.


Plan B "για να μην πέσουμε"

Τα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι το μνημόνιο τρώει τους υπηρέτες του. Η παραίτηση του Σακελλαρίδη και η μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους 153 είναι μία πρώτη ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα. Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στους κόλπους και των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων της συμπολίτευσης είναι μία πρόσθετη ένδειξη.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι επίκεινται και άλλα ρήγματα. Η αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να εισέλθει στη Βουλή λειτουργεί αποτρεπτικά ακόμα και για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί αλλιώς θα το σκεφτόντουσαν. Η περίπτωση του Παναγούλη, άλλωστε, είναι ειδική.


Δεδομένου, όμως, ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα πάει προς ψήφιση μία ακόμα δέσμη επώδυνων μέτρων, μεταξύ των οποίων και δραστικές περικοπές σε συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πολλά θα κριθούν και από τη δυναμική των κοινωνικών αντιδράσεων. Λόγω ιδεολογίας, ακόμα και οι πιστοί στην ηγεσία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ευάλωτοι στην πολιτικοψυχολογική πίεση που ενδέχεται να τους ασκήσουν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και εκδηλώσεις λαϊκής αποδοκιμασίας.
Εάν σ'αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος συγκρατεί με τα δόντια δικούς του βουλευτές, το συμπέρασμα είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέχει από το να είναι αρραγής. Από την άλλη πλευρά, είναι αποδεδειγμένο ότι το 153 εύκολα γίνεται 152, αλλά πολύ δύσκολα βρίσκεται ο βουλευτής που κάνει το 151,150 και ρίχνει κυβέρνηση.

Αν και οι απώλειες στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν σημαίνουν την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Τσίπρα, δεν είναι καθόλου ασήμαντες. Αποτυπώνουν μία τάση πολιτικής αποδόμησης, η δυναμική της οποίας είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί. Στη Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ανησυχούν πολύ και επεξεργάζονται σενάρια επιβίωσης για την περίπτωση που τα πράγματα στραβώσουν.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα όσα ειπώθηκαν από τoυς δύο για την ανάγκη συναινέσεων είναι το πρώτο επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών του Τσίπρα. Το γεγονός ότι η ΝΔ καταψήφισε, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι ψήφισαν ορισμένα άρθρα, σφράγισε την οριστική διάλυση της άτυπης συμπόρευσης αυτών των κομμάτων σε ό,τι αφορά τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποσχέθηκε να συμβάλει, αλλά θα περιμένει πρώτα να εκλεγεί νέος αρχηγός της ΝΔ για να κινηθεί. Ακόμα κι αν εκλεγεί ο Μεϊμαράκης, όμως, θα του είναι πολιτικά δύσκολο να βάλει άνευ σκληρών όρων πλάτη. Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία περιορίζει τις δυνατότητες του Τσίπρα να διευρύνει τον κυβερνητικό συνεταιρισμό. Κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, όπως το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, που από τη θέση τους στο πολιτικό σύστημα είναι δυνητικοί μικροί κυβερνητικοί εταίροι, εμφανίζονται από αρνητικά έως επιφυλακτικά. Προφανώς, την τελική στάση τους θα την καθορίσουν μόνο εάν δεχθούν συγκεκριμένη πρόταση. Είναι ξεκάθαρο, όμως, πως όσο η κυβέρνηση χάνει έδαφος και στο εκλογικό σώμα και στη Βουλή, τόσο υψηλότερα θα είναι τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πάει με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα όσο πάει, ελπίζοντας ότι τελικώς δεν θα χρειαστεί διεύρυνση. Επειδή θέλει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, όμως, στις συζητήσεις που κάνει με τους επιτελείς του έχουν αποφασίσει να διατηρούν διαύλους επικοινωνίας και με τα τρία κόμματα-εφεδρείες και εμμέσως πλην σαφώς να καλλιεργήσουν προσδοκίες συνεργασίας, χωρίς, όμως να αναλάβουν δεσμεύσεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιλέγει την τακτική να καλλιεργήσει μια ατμόσφαιρα έμμεσου ανταγωνισμού μεταξύ των τριών προκειμένου να εξουδετερώσει εκ των προτέρων υπερβολικές απαιτήσεις που μπορεί να προβληθούν στην κρίσιμη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής θα γίνουν έμμεσα ανοίγματα όχι μόνο προς ηγεσίες, αλλά και προς μεμονωμένα στελέχη.
Πρώτος στόχος είναι ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος προς το παρόν οχυρώνεται πίσω από τη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης. Ο Τσίπρας δεν θέλει να ακούει γι' αυτό το σενάριο, επειδή έχει συνείδηση ότι θα είναι ο τρόπος για να τον εκτοπίσουν από την πρωθυπουργία ή να τον αποδυναμώσουν δραστικά. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρεί την οικουμενική ύστατη επιλογή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι, εάν τα πράγματα δυσκολέψουν, το ευρωιερατείο θα ασκήσει παρασκηνιακές πιέσεις όχι μόνο στα τρία μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αλλά και στη ΝΔ. Φοβούνται, όμως, πως ταυτοχρόνως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να υποχρεώσει τον πρωθυπουργό σε αλλαγή συμμαχιών: να διώξει τους ΑΝ.ΕΛ. και να συμμαχήσει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι.
Ο Τσίπρας θέλει όταν και εφόσον χρειαστεί, να προχωρήσει σε διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και όχι σε αλλαγή συμμάχων. Δικαιολογημένα πιστεύει ότι κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι θα είναι πολύ πιο δύσκολοι εταίροι.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της 22/11/2015
GreekBloggers.com