18 Οκτωβρίου 2014

Το μόνο χρέος (της Βασιλική Σιούτη)

Σήμερα αναδημοσιεύω ένα άρθρο της Βασιλικής Σιούτη*, στο οποίο παρουσιάζει με τον τρόπο της μια ακόμα καταγραφή τής σημερινής νεοελληνικής πραγματικότητας.  
Αυτή τη φορά, αντί για εισαγωγικό σχόλιο, έχω τοποθετήσει τα σχόλιά μου εμβόλημα σε παρένθεση με πλαγιαστά έντονα γαλάζια γράμματα.
Το μόνο χρέος
(της Βασιλική Σιούτη)

Τέσσερα χρόνια τώρα οι έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να κάνουν αιματηρές θυσίες -και τις κάνουν- (παρά τη θέλησή τους) για να μειωθεί το τεράστιο δημόσιο χρέος και για να πεισθούν οι αγορές να μας δανείσουν ξανά με χαμηλά επιτόκια. «Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών» όπως λένε οι κυβερνώντες.
Φυσικά, παρά τη λαϊκή απαίτηση των εξεγερμένων της πλατείας Συντάγματος του 2010 και του 2011, ποτέ δεν έδωσαν καμία εξήγηση για το πώς και από ποιους δημιουργήθηκε αυτό το χρέος. Ούτε και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και για το πώς φτάσαμε στο ΔΝΤ, που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς, προχώρησε. (μακάρι να ήταν η μόνη υπόσχεση που δεν τήρησε)

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μαύρης εποχής των μνημονίων -γιατί με μαύρα γράμματα θα γραφτεί στην ιστορία αυτή η εποχή και οι πρωταγωνιστές της που πήγαν τη χώρα χρόνια πίσω και υποβάθμισαν βίαια το βιοτικό επίπεδο του λαού της-  το χρέος είναι ακόμα μεγαλύτερο, παρά το στύψιμο των μισθωτών, και τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι απαγορευτικά. (ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται, για να καταλάβουν όλοι πως η κρίση ήταν πρόφαση αν όχι εφεύρημα) Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους εφιάλτες, που τρέχεις, λαχανιάζεις και είσαι στο ίδιο σημείο.
Για τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για τους συνταξιούχους και πολύ περισσότερο για τους άνεργους, ο βίος έγινε αβίωτος.  Η καθημερινότητα μετατράπηκε σε ένα  Γολγοθά, που για πολλούς περιλαμβάνει πλέον και πολλές ουρές διακανονισμού.
Και για ποιον λόγο όλα αυτά; Οι μόνοι που διασώθηκαν χάρη στις  θυσίες του ελληνικού λαού, ήταν οι τραπεζίτες, το διαπλεκόμενο κεφάλαιο, οι φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ και οι πολιτικοί της λίστας Ζίμενς που προστατεύθηκαν και δεν τους μάθαμε ποτέ. Έτσι κατάφεραν  να συνεχίσουν να κυβερνούν ανενόχλητοι.
Όσο για τη σταθερότητα που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι πέτυχε, (η μόνη σταθερή πορεία που έχει πετύχει είναι αυτή προς τον γκρεμό)  αυτές τις μέρες μίλησαν οι αριθμοί, τα σπρέντς και οι αγορές και κανένα επιπλέον επιχείρημα δεν χρειάζεται για να αποδείξει κανείς το ψέμα.
Το ίδιο και για το χρέος που θα μειώναμε με τις θυσίες μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία,  το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 174,9% του ΑΕΠ τον προηγούμενο χρόνο  από το 146% του ΑΕΠ  που ήταν το 2010.  (Έγκυροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι  τώρα πρέπει να είναι περίπου στο 177%). Το ΑΕΠ την περίοδο 2010-2013 συρρικνώθηκε κατά 43,7.
Τέσσερα χρόνια μετά  και παρά τις αιματηρές θυσίες, είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. (αν ως μηδέν θεωρήσουμε την αρχή των μνημονίων, τώρα - με μεγαλύτερο χρέος, μικρότερο ΑΕΠ και φτωχοποιημένους τους μισούς τουλάχιστον έλληνες - βρισκόμαστε υπό το μηδέν) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση,  που δεν κράτησε καμία προεκλογική της υπόσχεση και δεν βελτίωσε από το 2012 μέχρι σήμερα το παραμικρό -αντιθέτως συνεχίζει την ισοπέδωση των λαϊκών στρωμάτων,  έπρεπε να φύγει χθες. (προσωπικά πιστεύω ότι θα βρει τρόπους, ώστε να μη φύγει ούτε αύριο)
Αυτό είναι το μοναδικό χρέος του ελληνικού λαού. Το άλλο δεν είναι δικό του. 

*Πηγή:  The Press Project
GreekBloggers.com