18 Νοεμβρίου 2013

300 βουλευτές είναι πολλοί !!!

Πολλή κουβέντα έχει γίνει τελευταία για τις βουλευτικές αποζημιώσεις.
Σε μια εποχή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει οικονομίες μειώνοντας τους μισθούς οικογενειαρχών, κλέβοντας τις εισφορές των απόμαχων της εργασίας μειώνοντας τις συντάξεις που δικαιούνται, πνίγοντας το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού στους φόρους, -και άλλα και άλλα, που τα ξέρετε-, γιατί δεν προχωράει στη μείωση του αριθμού των βουλευτών; Πόσο στοιχίζει ένας βουλευτής στην ελληνική οικονομία μέσα σ'ένα χρόνο, αν συνυπολογίσουμε στην αμοιβή του, τους μισθούς των συμβούλων του, την αγορά πανάκριβου αυτοκινήτου, χώρια οι άλλες παροχές;
Εντάξει, μη γελάτε, το ερώτημα είναι ακαδημαϊκό! Γιατί ακολουθεί ένα άλλο ερώτημα με προφανή απάντηση: Ποιός θα ψηφίσει τη μείωση του αριθμού τους; 
Θα συμπληρώσω πάντως ότι καλό και ωφέλιμο θα ήταν να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών σε 200 (όπως μπορεί να γίνει με βάση το ισχύον Σύνταγμα) και, όταν με το καλό γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, να γίνουν 100 (και πολλοί μάς είναι). Πιστεύει κανείς ότι μας χρειάζονται περισσότεροι; 
Τη στιγμή που λόγω της κομματικής πειθαρχίας λειτουργούν σαν πιόνια/ψήφοι χωρίς δικαίωμα δικής τους γνώμης;

Σε αυτό το blog δεν συνηθίζω να αναρτώ λεγόμενα ή γραφόμενα βουλευτών, αφενός επειδή δεν τρέφω καμιά εκτίμηση για την παιδεία τους (πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων), αφετέρου για να μην χρωματιστεί (το blog) πολιτικά. Η μόνη σταθερή πολιτική γραμμή σ'αυτή τη σελίδα, άλλωστε, είναι η άποψη ότι τα μνημόνια βλάπτουν σοβαρά τους Έλληνες πολίτες, ...για τα υπόλοιπα το συζητάμε. 

Σήμερα όμως θα αναρτήσω την πρόταση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ (της επονομαζόμενης και ΠΑΡΩΝ) Γιάννη Πανούση για τις βουλευτικές αποζημιώσεις, όχι επειδή έχω γι'αυτόν διαφορετική γνώμη (αφού κι αυτός στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη βουλή δηλώνει απλά "παρών", παρόλο που τον πληρώνουμε για να έχει άποψη), αλλά επειδή πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο θα χρειαστεί στο μέλλον να ξαναθυμηθούμε αυτά που γράφει.


Η ανάρτηση του Γ.Πανούση:
"Βουλευτές και «βολευτικές» δια-κρίσεις
Την παραίτησή σου για παράδειγμα
που δεν σου δίδαξαν
οι χίλιες ήττες.
Λελή Πρωίμου, Θεός ένδον
Θαύματα δεν γίνονται. Ανατροπές όμως χρειάζονται. Προτείνω:
1. Οι βουλευτές να μην έχουν ειδική αποζημίωση αλλά να εισπράττουν το μισθό τους παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες ή ν’ ασκούν το επάγγελμά τους. Μόνον έξοδα παράστασης μέχρι 500 € το μήνα επιτρέπονται όταν δικαιολογούνται (παρίστανται δηλαδή καθημερινά στις συνεδριάσεις της Βουλής).

2. Οι βουλευτές να μην συνταξιοδοτούνται από τη Βουλή αλλά από το φορέα όπου εργάζονται.
3. Οι βουλευτές να έχουν διευκολύνσεις (π. χ. αυτοκίνητο, οδηγό, δωρεάν εισιτήρια) όταν και εφόσον δικαιολογούνται (ιδίως οι βουλευτές επαρχίας).
4. Οι βουλευτές να μην έχουν καμία ασυλία για πράξεις και παραλείψεις που δεν σχετίζονται με την πολιτική τους δραστηριότητα. Όσοι έχουν διαπράξει τα σχετικά αδικήματα πριν εκλεγούν να δικάζονται απευθείας χωρίς να παρεμβαίνει η Βουλή.
5. Οι βουλευτές να έχουν δυνατότητα εκλογής για δύο μόνο συνεχείς θητείες και τέσσερις συνολικά. Μετά το τέλος της θητείας δεν δικαιούνται για ένα τουλάχιστον χρόνο να είναι υποψήφιοι σε δημόσια αξιώματα (π. χ. Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες).
6. Οι βουλευτές να μην συμμετέχουν σε Κομματικά όργανα γιατί ο υβριδικός ρόλος δημιουργεί προβλήματα.
7. Οι βουλευτές να μην υποχρεούνται να ψηφίζουν νομοσχέδια που καταθέτουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί εάν δεν έχουν προηγουμένως ενημερωθεί ή συμβάλλει στη διαμόρφωσή τους (αλλιώς δεν κυβερνά η Βουλή αλλά οι «κολλητοί»).
8. Οι βουλευτές να έχουν ασκήσει πριν εκλεγούν για μια τουλάχιστον τριετία ένα επίσημο επάγγελμα.
Μέχρι να συμβούν τα παραπάνω καλά θα κάνουν οι βουλευτές να παρέχουν ένα μέρος της αποζημίωσής τους (π. χ. από τις Επιτροπές) υπέρ των δεινοπαθούντων ελλήνων και κυρίως υπέρ των μη-εχόντων συσσίτιο μαθητών.
Έτσι μόνο θα ξανασυνδεθούν με την κοινωνία και θ’ αποσυνδεθούν από την πολιτική γραφειοκρατία και τη γοητεία της εξουσίας.
Υ. Γ.: Μόνον αν οι βουλευτές ζήσουν την καθημερινότητα όπως ο μέσος έλληνας θα καταλάβουν το εύρος και το βάθος της κρίσης."
GreekBloggers.com