26 Μαΐου 2013

Αποδοκιμάζουν Γερμανία και ΕΕ Ούγγροι και Ισλανδοί! (του Γ.Δελαστίκ)

Μπορεί οι μνημονιακοί υπουργοί και βουλευτές να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία το παράδειγμα της Κύπρου, για να δικαιολογήσουν τη δουλικότητα που δείχνουν απέναντι στους ξένους εντολοδότες τους, αλλά αυτό δεν αποτρέπει εμάς τους Έλληνες πολίτες να χαιρόμαστε και να ζηλεύουμε τους λαούς που έχουν πολιτικούς που ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε ξένη επιβουλή, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ανεξαρτησία και τη δημοκρατική νομιμότητα του κράτους τους, έστω και αν αυτό μπορεί να έχει κόστος σε κάποιο άλλο τομέα.
Άλλωστε ο δικός μας λαός λίγες φορές στην ιστορία του έχει κάνει θυσίες κι έχει πληρώσει με αίμα τη διατήρηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας της χώρας μας; Ήταν τις εποχές που είχε ηγέτες αντάξιους της μακραίωνης ιστορίας του.
Τώρα που την Ελλάδα κυβερνούν "άλλου είδους" πολιτικοί έχουμε απομείνει να θαυμάζουμε λαούς που τις τύχες τους διαφεντεύουν ηγέτες σαν κι αυτούς που θα θέλαμε να έχουμε, όπως οι Ούγγροι και οι Ισλανδοί. Όχι πως πρόκειται για αμόλυντους και άφθαρτους, ούτε είναι σίγουρο πως η "αντίστασή" τους δεν θα έχει κάποιο κόστος, είναι όμως έτοιμοι να πάρουν δικές αποφάσεις και όχι να περιμένουν ξένους να τους υπαγορεύσουν εντολές. Και αυτά που σιχαίνονταν πάντα οι Έλληνες είναι η δουλικότητα και η υποτακτικότητα.
Το άρθρο του κ.Γ.Δελαστίκ που ακολουθεί είναι που μου προκάλεσε τα παραπάνω ζηλόφθονα σχόλια.

Αποδοκιμάζουν Γερμανία και ΕΕ Ούγγροι και Ισλανδοί! (του Γιώργου Δελαστίκ)
Διέκοψε επ' αόριστον -ίσως και για πάντα!- με μονομερή της απόφαση τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ισλανδίας. Πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο η κυβέρνησή τους, τα δύο κόμματα που θα τη συγκροτήσουν συμφώνησαν στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα ότι σταματούν τις ενταξιακές συνομιλίες που είχε αρχίσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που κυβερνούσε τη χώρα μέχρι τα τέλη Απριλίου σε συνεργασία με την Αριστερά και τους Πράσινους.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός συνετρίβη στις εκλογές λόγω της ενδοτικής του στάσης απέναντι στην ΕΕ και τη Βρετανία και έτσι πρωθυπουργός θα είναι τώρα ο Σίγκμουντουρ Νταβίδ Γκουνλόιγκσον του κεντροδεξιού Προοδευτικού Κόμματος, υποστηριζόμενος και από το δεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας. Ο Γκουνλόιγκσον θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ισλανδίας, ηλικίας μόλις 38 ετών. Ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν έκαναν καν τον κόπο να διαβουλευθούν με την ΕΕ για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Ούτε καν ενημέρωσαν επίσημα τις Βρυξέλλες, που πληροφορήθηκαν την είδηση από τα... τηλεοπτικά δελτία!

Τα κυβερνητικά ισλανδικά κόμματα μάλιστα συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες δεν πρόκειται να ξαναρχίσουν στο μέλλον, αν δεν προηγηθεί δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ισλανδικός λαός αν θέλει ή όχι ενταξιακές συνομιλίες, καθώς το κλίμα στην Ισλανδία είναι πλέον εξαιρετικά εχθρικό απέναντι στο ευρώ και στην ΕΕ, ιδίως μετά τα όσα έκαναν οι Ευρωπαίοι εναντίον της Κύπρου, με την κατάσχεση των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ. Ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου ότι η κατάσταση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη έχει χειροτερέψει τόσο πολύ, ώστε δεν είναι καν βέβαιο ότι το ισλανδικό κοινοβούλιο θα κρίνει κάποτε στο μέλλον αν θα διεξαχθεί όντως δημοψήφισμα για επανέναρξη των συνομιλιών. «Πιστεύουμε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες άρχισαν χωρίς την αναγκαία υποστήριξη εκ μέρους της Ισλανδίας. Δεν θα τις συνεχίσουμε. Πρέπει επίσης να ακούσουμε τι έχει να πει η ΕΕ για την προσέγγισή μας. Ίσως δεν θα έχει κανένα νόημα να κάνουμε δημοψήφισμα» υπογράμμισε.
Το πλήγμα από την Ισλανδία ήρθε προχτές, πριν καν κλείσει εβδομάδα από την πληρωμένη απάντηση που έδωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο επίσης δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, συγκρίνοντας τις σημερινές μεθόδους του Βερολίνου με εκείνες της ναζιστικής Γερμανίας.
Η ιστορία ξεκίνησε από τον κτηνώδη υποψήφιο καγκελάριο των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρικ, της ακραίας δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να... αποβληθεί (!) η Ουγγαρία από την ΕΕ, επειδή δεν συμμορφώνεται προφανώς με τη γερμανική γραμμή. Παίζοντας τον ρόλο του «καλού μπάτσου», η Μέρκελ είπε επί λέξει, απειλώντας τη Βουδαπέστη, αλλά προσπαθώντας να κάνει και χιούμορ: «θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε την Ουγγαρία στον σωστό δρόμο, αλλά δεν θα στείλουμε αμέσως το ιππικό»!
Η απάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού ήρθε αμέσως συστημένη μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής που έχει κάθε Παρασκευή: «Οι Γερμανοί έστειλαν ήδη μια φορά το ιππικό τους στην Ουγγαρία και μάλιστα με τη μορφή των πάντσερ» δήλωσε αναφερόμενος στην εισβολή των ναζί στη χώρα του κατόπιν διαταγής του Αδόλφου Χίτλερ, τον Μάρτιο του 1944. «Παράκλησή μας είναι να μην τα ξαναστείλουν. Αλλωστε και τότε δεν ήταν καλή ιδέα και δεν λειτούργησε» πρόσθεσε ειρωνικά. Στη Γερμανία προκλήθηκε σάλος γιατί το κόμμα του Ορμπαν ανήκει κι αυτό, όπως το κόμμα της Μέρκελ, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Δεξιάς.

Για «φρικτές παρομοιώσεις με τους ναζί που μέχρι τώρα περιορίζονταν στους Ελληνες διαδηλωτές και τώρα ο Ορμπαν τις χρησιμοποιεί ακόμη κι αυτές» τον κατηγόρησε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Ρούπρεχτ Πολέντς. «Πρόκειται για λυπηρή παρεκτροπή, την οποία αποκρούουμε καθαρά» δήλωσε και ο φιλελεύθερος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβελε. Από κοντά και ο σοσιαδλημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν με την υποστήριξη της Μέρκελ: «Γελοία δήλωση, ανάξια σχολιασμού» χαρακτήρισε όσα είπε ο Ορμπαν.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ
GreekBloggers.com