10 Ιουλίου 2014

Πως φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009 για να μας βάλουν στα μνημόνια

Όσοι παρακολουθείτε τακτικά αυτό το blog θα έχετε διαπιστώσει ότι πεποίθησή μου είναι ότι η περιβόητη "κρίση χρέους" δεν ήταν παρά ένα εφεύρημα προκειμένου κάποιες ξένες (και όχι μόνο) οικονομικές δυνάμεις να βάλουν χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις της αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτής της "διαδικασίας" πάνω στους έλληνες πολίτες. Βασιζόμενοι σε κυβερνώντες υποχείριά τους και βουλευτές πρόθυμους (ελπίζω κάποτε να ερευνηθεί ο λόγος) να ψηφίσουν οτιδήποτε προσκομιστεί στη βουλή, μετέτρεψαν τους περισσότερους κατοίκους (όχι όλους, αφού υπάρχουν κι αυτοί που ωφελούνται από όλες τις καταστάσεις) αυτής της χώρας σε δουλοπάροικους.
Πριν λίγες μέρες είχα αναδημοσιεύσει (εδώ) απόσπασμα από το διαφωτιστικό βιβλίο του Π.Ρουμελιώτη "Το Άγνωστο Παρασκήνιο της Προσφυγής στο ΔΝΤ". Την Κυριακή η εφημερίδα Real News βασιζόμενη σε σχετική απόρρητη έκθεση στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επανέφερε το θέμα της σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, προκειμένου - σε συνδυασμό με άλλες, προφανώς, προσχεδιασμένες κινήσεις - να βρουν την πρόφαση-επιχείρημα να θέσουν τη χώρα υπό την κυριαρχία ξένων, κυρίως, οικονομικών συμφερόντων.
Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στα βασικά σημεία αυτής της έκθεσης.


Πως φούσκωσαν το έλλειμμα το 2009

Την τεχνητή διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος το 2009, η οποία οδήγησε τη χώρα στη μέγκενη της τρόικας και τους πολίτες στην απόγνωση, επιβεβαιώνει απόρρητη έκθεση που συνέταξαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με την έκθεση, μια σειρά από λογιστικές «αλχημείες» -η διαδοχική αύξηση στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά 5,6 δις ευρώ, η διόγκωση των εξοπλιστικών δαπανών (στην αρχική εκτίμηση κατά 657 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια, στο στάδιο της πραγματοποίησης, κατά 230 εκατ. ευρώ), η μείωση στο πλεόνασμα μιας σειράς οργανισμών που «εξωράιζαν» το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και η ανεξήγητη «πρεμούρα» τόσο για την αποπληρωμή χρεών προς νοσοκομεία ύψους 1,5 δις ευρώ όσο και για την ένταξη μέρους του επιδόματος αλληλεγγύης του 2010 στον προϋπολογισμό του 2009- προκάλεσαν την εκτόξευση του ελλείμματος στα 36,2 δις ευρώ ή στο δυσθεώρητο 15,8% του ΑΕΠ!
Η έκθεση συγκεκριμενοποιεί, επεξηγεί με πίνακες και ομαδοποιεί τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς τα πρώην στελέχη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά και Νίκος Λογοθέτης, ο πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Αρχής Μανώλης Κοντοπυράκης, υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και ξένοι οικονομολόγοι που ασχολήθηκαν με το θέμα. Παράλληλα, έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα αποκαλύψεων σχετικά με την έναρξη του ελληνικού δράματος, το πώς, δηλαδή, εισήλθαμε στη δίνη των Μνημονίων, την ώρα που η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ οδεύει στο αρχείο.
……………..


Τι αναφέρει η έκθεση
Στην έκθεση σημειώνεται ότι: «Η είσοδος του ΔΝΤ στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας ήταν προσυμφωνημένη. Όταν ήλθε στην εξουσία η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στις αρχές Οκτωβρίου του 2009, ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της ήταν να δραματοποιηθεί η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία νέα σκληρά μέτρα. Η οποιαδήποτε, δηλαδή, εφαρμογή ήπιας προσαρμογής της οικονομίας σε μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στη σταδιακή μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους απορρίφθηκε από την τότε κυβέρνηση. Αντίθετα, επιλέχθηκε άμεση και βίαιη προσαρμογή της οικονομίας και της κοινωνίας. Στόχος ήταν η μείωση των εισοδημάτων και γενικότερα του κόστους παραγωγής στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κατάσταση εσωτερικής υποτίμησης και άνοδος της ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είχε αυτόνομη νομισματική πολιτική και δεν μπορούσε να επηρεάσει την ισοτιμία του ευρώ. Την εμπειρία για εφαρμογή μιας τέτοιας συνταγής, βέβαια, την είχε το ΔΝΤ».
............


Βήμα προς βήμα η τεχνητή διόγκωση
Τα στελέχη που συνέταξαν την έκθεση διαχωρίζουν τις αιτίες που προκάλεσαν τη διόγκωση του ελλείμματος, λύνοντας τις όποιες απορίες για το «μαγείρεμα» των δημοσιονομικών στοιχείων. Σύμφωνα με το έγγραφο, «η μεθόδευση παραποίησης των δημοσίων οικονομικών έγινε κυρίως μέσω της αύξησης των δαπανών του τελευταίου τριμήνου του 2009, της μετακύλισης εσόδων από το 2009 στο 2010, της μεταφοράς δαπανών που έπρεπε να γίνουν το 2010 στο 2009 και, πάνω απ' όλα, με την αλλαγή των κανόνων της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΤΑ, ΟΚΑ, ΝΠΔΔ και ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, τα οποία προστέθηκαν στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης».
Οι βασικές αιτίες του «φουσκώματος», κατά τους συντάκτες αφορούν:
-    Στην αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τα νοσοκομεία ύψους 1,502 εκατ. ευρώ το 2009, όταν στον προϋπολογισμό του έτους δεν προβλεπόταν σχετική δαπάνη.
-    Στην αύξηση των προϋπολογισμένων δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που, από 2,2 δις ευρώ για το 2009, αναθεωρήθηκαν μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης αρχικά στα 2,5 δις ευρώ, για να ανέβουν στα 3,15 δις ευρώ με απόφαση της νεοπαγούς κυβέρνησης του Οκτωβρίου.
- Στην ένταξη μέρους του επιδόματος αλληλεγγύης του 2010 στον προϋπολογισμό του 2009. Σύμφωνα με την έκθεση: «Αν το υπουργείο Οικονομικών ακολουθούσε τη νομιμότητα του ψηφισμένου προϋπολογισμού για το 2009 και δεν στόχευε στην παραπέρα επιβάρυνση του ελλείμματος για το συγκεκριμένο έτος, δεν θα προχωρούσε σε επιμερισμό του ποσού αυτού σε δύο έτη (το 2009 και το 2010), εφόσον η εκταμίευση του επιδόματος άρχιζε το 2010. Έτσι, το έλλειμμα του 2009 "φούσκωσε" για μια ακόμα φορά κατά 500 εκατ. ευρώ».
- Σε αναίτιες υπερβάσεις διαφόρων δαπανών ύψους 822 εκατ. ευρώ.
-    Στην ανακατάταξη εσόδων και δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
-    Στην επιστροφή φόρων ύψους 4,9 δις όταν είχαν προϋπολογιστεί επιστροφές της τάξης των 3,3 δις, αυξάνοντας το έλλειμμα κατά 1,6 δις. Εκ των υστέρων μιλώντας εκφράζουμε τη σιγουριά ότι όλοι οι δικαιούχοι της επιστροφής φόρου θα αποποιούνταν του δικαιώματος τους μετά χαράς..
-    Στις εκούσιες απώλειες εσόδων του Δημοσίου, αφού, με βάση την έκθεση, η κυβέρνηση Παπανδρέου «"πάγωσε" τη νομοθεσία περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων -εσκεμμένα τη μετέθεσε για αργότερα-, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί απώλεια εσόδων της τάξης των 800 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Επίσης, στα λαχεία είχε προωθηθεί Υπουργική Απόφαση να μπει ένας 10% φόρος από το πρώτο ευρώ και να επεκταθεί αυτό σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ενώ ταυτόχρονα μπήκε "στο ψυγείο" η ενεργοποίηση του Ξυστού λαχείου (εκτιμώμενη συνολική απώλεια εσόδων τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 μεταφέρθηκε στο 2010, με απώλεια εσόδων τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, ενώ η μη εφαρμογή του μέτρου της φορολόγησης των σκαφών αναψυχής και η εφάπαξ εισφορά στα σκάφη υπολογίζεται σε απώλεια τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά, επομένως, από τις πηγές αυτές ηθελημένα χάθηκαν έσοδα της τάξης των 1.700 εκατ. ευρώ, με ανάλογη διεύρυνση του ελλείμματος του 2009».
Παράλληλα, όπως είναι ευρέως γνωστό, προστέθηκαν ανύπαρκτα ελλείμματα ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΟΚΑ και ΝΠΔΔ στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.
Άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τον ρόλο του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, στη διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009 εκφράζουν την πεποίθηση ότι ακόμα και την ύστατη ώρα μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση, καθώς η υπόθεση εκκρεμεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα αποφανθούν για το αν θα αρχειοθετηθεί ή όχι η υπόθεση.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ της 10/7/2014
GreekBloggers.com