6 Δεκεμβρίου 2014

H Γερμανία είναι το πρόβλημα της Ευρώπης


Δείτε αυτό το απόσπασμα από μια συνέντευξη της
Τζαγιάτι Γκος στο The Real News Network στις 22-04-2010:

 
Το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν ήταν φρόνιμη ή ότι η οικονομία της Ισπανίας βρίσκεται σε μαύρα χάλια. Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορούσαμε και την Κίνα.
Διατηρεί δηλαδή πολύ μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα. Επιτυγχάνει πολύ υψηλή παραγωγικότητα χωρίς να αυξάνει τους πραγματικούς μισθούς. Και έτσι κάνει ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη λιγότερο ανταγωνιστική απέναντι στη Γερμανία. Κανονικά το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν με τα επιτόκια. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει λόγω της νομισματικής ενοποίησης. Λένε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα ήταν άσωτη, ενώ το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι δεχόταν πολύ μεγάλες εισροές κεφαλαίου. Αυτό οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαμε στη Γερμανία. Και έτσι η Ελλάδα έγινε λιγότερο ανταγωνιστική...


Οπωσδήποτε αυτές οι λίγες φράσεις της γνωστής παγκοσμίως καθηγήτριας οικονομικών Jayati Ghosh δεν παρατίθενται ως εξήγηση των αιτίων της κρίσης που ταλανίζουν την Ευρώπη, αλλά προστίθενται (αν και διατυπώθηκαν κάποια χρόνια πριν) στις φωνές που ακούγονται όλο και από περισσότερους ειδήμονες περί τα οικονομικά δείχνοντας τον υπαίτιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δέσμια στο γερμανικό ζυγό κράτη.
Υπάρχουν και πολλά άλλα λάθη της Γερμανίας κατά την τελευταία πενταετία, που το μόνο που κάνουν είναι να οδηγούν στη διάλυση της ευρωζώνης.
GreekBloggers.com