3 Απριλίου 2018

Η αναρχία του bitcoin είναι χαρακτηριστικό, όχι ελάττωμα

Καιρό έχουμε να ασχοληθούμε με το bitcoin. Ένα ενδιαφέρον άρθρο της Elaine Ou διάβασα πρόσφατα και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το αναδημοσιεύσω.
Στην Silicon Valley, οι νεοσύστατες εταιρείες καλούνται να δηλώσουν με σαφήνεια την αποστολή τους. Εάν μια επιχείρηση δεν διαθέτει ένα σαφές σύνολο αξιών που να καθοδηγεί τις αποφάσεις της, επικρατεί η αναρχία. Τέτοια είναι η περίπτωση των blockchains που βρίσκονται στο κέντρο της έκρηξης των κρυπτονομισμάτων. 
Το blockchain του Bitcoin που καταγράφει και διασφαλίζει όλες τις συναλλαγές στο ψηφιακό νόμισμα, είναι αναρχικό από το σχεδιασμό του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να ανατρέψει την κυβέρνηση. Σημαίνει απλώς ότι το δίκτυο λειτουργεί χωρίς μια διορισμένη αρχή. Αντ 'αυτού, το Bitcoin χρησιμοποιεί τα οικονομικά κίνητρα για να επιτρέψει σε χιλιάδες ανταγωνιστικά συμφέροντα να επιτύχουν έναν κοινό στόχο.
Η ιδέα ότι ένα κρυπτονόμισμα των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων ελέγχεται από ένα πρωτόκολλο λογισμικού που λειτουργεί με αυτόματο πιλότο είναι δυσάρεστη για ορισμένους. Δεν υπάρχει κανένας που να μπορείς να απευθυνθείς σε περίπτωση κλοπής ή απάτης ή σοβαρής δυσλειτουργίας. Κάθε τροποποίηση λογισμικού γίνεται με τη διαδικασία μιας πρότασης στο διαδίκτυο που ακολουθείται από μακρά συζήτηση μεταξύ συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο. Όταν προκύψει χοντρικά συναίνεση, η πρόταση υλοποιείται και οι χρήστες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για το update.


Η κοινωνική συναίνεση είναι μια τσαπατσούλικη και ασαφής διαδικασία, ειδικά όταν πρόκειται για ένα κρυπτονόμισμα που εκτείνεται σε πολλές χώρες, γλώσσες και δικαιοδοσίες. Τις περισσότερες φορές, καταλήγει σε αδιέξοδο. Αυτό δεν είναι εντελώς τυχαίο. Ο δημιουργός του Bitcoin, που είναι γνωστός μόνο με ψευδώνυμο, δήλωσε κάποτε: "Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η έκδοση 0.1, το βασικό σχέδιο γράφτηκε σε μάρμαρο για το υπόλοιπο της ζωής του". Τα ενδιαφερόμενα μέρη πέρασαν χρόνια διαφωνώντας για το πώς να βελτιώσουν τη διεκπεραίωση των συναλλαγών Bitcoin, παράγοντας πολλά παρακλάδια που προέρχονταν από δυσαρεστημένους χρήστες.
Τα νεότερα πρωτόκολλα blockchain είναι σχεδιασμένα με ενσωματωμένους μηχανισμούς για να αποφεύγονται τέτοιες διαφωνίες. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν την on-chain ψηφοφορία επί των τροποποιήσεων, τη συνεισφορά στο λογισμικό μέσω crowdfunding και τις αγορές πρόβλεψης για αλλαγές κανόνων. Εάν το εικονικό χρήμα αποκτήσει τελικά μια παγκόσμια βάση χρηστών, γιατί όχι και τη σχετική διακυβέρνηση;
Στόχος είναι ο συντονισμός των αποφάσεων μεταξύ ενός αποκεντρωμένου συνόλου χρηστών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό ένα βήμα μακριά από τη συμπαιγνία. Και το όλο νόημα ενός αποκεντρωμένου συστήματος είναι να αποφευχθεί η συμπαιγνία! Η διαχρονική αξία του Bitcoin προέρχεται από την ανθεκτικότητά του στην ανθρώπινη αυθαιρεσία. Η αδυναμία συντονισμού της αλλαγής οδήγησε ορισμένους να κατηγορήσουν τους προγραμματιστές του Bitcoin ότι δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των χρηστών, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια θα απομάκρυνε επίσης πολλούς χρήστες.
Για ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα, η αποξένωση των χρηστών είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, επειδή το κόστος εξόδου στον κυβερνοχώρο είναι πολύ χαμηλό. Μετά την εκλογή του Τραμπ, πολλοί άνθρωποι απείλησαν να μετακομίσουν στον Καναδά - αλλά δεν το έκανε σχεδόν κανένας, επειδή η μετακόμιση και η μετακίνηση απαιτούν πολλή δουλειά. Η αποχώρηση από ένα blockchain είναι πολύ πιο εύκολη. Οι ένθερμοι οπαδοί θα είναι οι πρώτοι που θα φύγουν εάν αισθανθούν ότι έχουν παραπλανηθεί στο όραμά τους.
Το γεγονός ότι ο Bitcoin σχεδιάστηκε για να προκαλεί σύγχυση στη λήψη αποφάσεων από τον άνθρωπο είναι ένα χαρακτηριστικό, όχι ένα ελάττωμα. Το βασικό πρωτόκολλο είναι επιφορτισμένο με την επιβολή του πιο κρίσιμου κανόνα για την αξία του κρυπτονομίσματος: καμία προσποιητή δαπάνη. Αντίθετα, το δολάριο των ΗΠΑ επιβαρύνεται με την  εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, την επιβολή κυρώσεων, την καταπολέμηση του εγκλήματος και πολλά άλλα. Όσο περισσότερες λειτουργίες έχει ένα νόμισμα, τόσο περισσότερα πράγματα υπάρχουν για διαφωνία και το πιο πιθανό για την κοινότητα θα είναι να τεμαχιστεί. Το ασυμβίβαστο focus του Bitcoin του επιτρέπει να εξυπηρετεί μια ευρύτερη βάση χρηστών.


Στα blockchains η αναρχία είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης με εξαίρεση όλες τις υπόλοιπες. Τούτου λεχθέντος, είναι ακόμα πιθανό ότι το Bitcoin δεν πήρε τα πράγματα σωστά την πρώτη φορά. Καθώς θα εμπλέκονται ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, ο συντονισμός των αποφάσεων θα γίνει ακόμη πιο δύσκολος και η ακαμψία του Bitcoin μπορεί να αποδειχθεί πολύ περιοριστική. Ακόμη και το Ethereum, που κάποτε ανέκτησε ζημιές ύψους 55 εκατ. δολαρίων με προειδοποίηση τριών ημερών, δυσκολεύεται να επαναλάβει τη διαδικασία 18 μήνες αργότερα. Οποιοδήποτε αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα έχει ένα περιορισμένο παράθυρο στο οποίο να συντονίζει τις αποφάσεις. Ας αρχίσουν λοιπόν τα δημιουργικά πειράματα.
GreekBloggers.com